Нашата политика за възстановяване и връщане продължава 14 дни от момента на доставката.

Ако са изминали 14 дни от доставката на вашия артикул, не можем да ви предложим пълно възстановяване или замяна. За да отговаряте на условията за връщане, вашият артикул трябва да е неизползван и в същото състояние, в което сте го получили. Освен това трябва да е в оригиналната опаковка. За да завършим връщането ви, ние изискваме касова бележка или доказателство за покупка. След като артикулът ви бъде получен от нас и проверен, ние ще ви изпратим имейл, за да ви уведомим, че сме получили върнатия ви артикул. Също така ще ви уведомим за одобрението или отхвърлянето на вашето възстановяване. Ако бъдете одобрени, възстановяването ви ще бъде обработено и кредит автоматично ще бъде приложен към вашата кредитна карта или оригиналния метод на плащане в рамките на 7 работни дни.

Изключения

За дефектни или повредени продукти, моля, свържете се с нас чрез формата за контакт, за да организираме възстановяване или замяна.

Закъснели или липсващи възстановявания

Ако все още не сте получили възстановяване, първо проверете отново банковата си сметка. След това се свържете с компанията на вашата кредитна карта, може да отнеме известно време, преди вашето възстановяване да бъде официално публикувано. След това се свържете с вашата банка. Често има известно време за обработка, преди възстановяването да бъде публикувано. Ако сте направили всичко това и все още не сте получили възстановяването си, моля, свържете се с нас чрез нашата форма за контакт.

Разпродажба на артикули

Само артикули на редовни цени могат да бъдат възстановени. Стоките за разпродажба не могат да бъдат възстановени.

Замяна

Заменяме артикули само ако са дефектни или повредени по наша вина. Ако трябва да замените за същия артикул, изпратете ни имейл на нашата форма за контакт и ние ще ви изпратим допълнителни инструкции. За да върнете артикул, поставете артикула сигурно в оригиналната му опаковка без да е използван, и изпратете връщането си на следния адрес посочен в мейла от нас.

Връщане на артикул

За да върнете вашия продукт, трябва да ни изпратите имейл чрез нашата форма за контакт.

Вие ще носите отговорност за заплащането на транспортните разходи за доставка за връщане на вашия артикул. Разходите за доставка не се възстановяват. Ако получите възстановяване, цената на обратната доставка ще бъде приспадната от възстановяването ви. В зависимост от това къде живеете, времето, което може да отнеме обмененият ви продукт да стигне до вас, може да варира. Ако връщате по-скъпи артикули, можете да обмислите използването на услуга за доставка с възможност за проследяване или закупуване на застраховка за доставка. Ние не гарантираме, че ще получим върнатия ви артикул.

Нужда от помощ?

Свържете се с нас на info@candlesorphic.com за въпроси, свързани с възстановяване на средства и връщания.